Kesk. Ala-Nissilä: ”Kiinteistöveroon tarvitaan leikkuri pienituloisille”

 

Keskustan kansanedustaja ja puolueen talous- ja veropoliittisen työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä nostaa esiin kiinteistöveroon sisältyvät epäoikeudenmukaisuudet. Hänen mukaansa kiinteistöveroon tulisi saada pienituloisille yksineläjille leikkuri.

 

– Hallitus poisti tällä vaalikaudella Yle-veron pienituloisilta. Se oli tärkeä toimenpide. Vero ei enää ole pienituloisille este saada Yleisradion palveluita.

 

Kiinteistövero on nyt noussut ja se on yhä useammalle pienituloiselle iso rasitus. Erityisesti yksineläjät eläkeläiset voivat Ala-Nissilän mukaan kokea omakotitalossa asuessaan kiinteistöverorasituksen hyvin raskaaksi. 

 

Hän muistuttaa, että Suomessa on eläkeläisköyhyyttä vaikka takuueläkettä onkin nostettu kolmesti tällä vaalikaudella. Eläköitymisen myötä toimeentulotilanne muuttuu huonommaksi varsinkin jos eläke on kovin pieni.

 

– Kiinteistöverouudistuksen yhteydessä tulee nyt selvittää, voitaisiinko laittaa kiinteistöveroon leikkuri esimerkiksi yksineläville eläkeläisille. Leikkuri pitäisi suhteuttaa henkilön tuloihin.  Leikattu veron osa voisi jäädä kiinteistön rasitteeksi tai valtio kompensoisi sitten kunnille tulonmenetyksen, Ala-Nissilä sanoo. 

 

Hänen mukaansa nyt on tärkeää tehdä myös laajemmin sosiaaliturvan uudistamisen selvitys.

 

– Kun tuloverotuksen tiekartta valmistuu, pitää katsoa jatkossa paremmin verotuksen ja sosiaaliturvan kokonaisuutta ihmisten elämäntilanteiden perusteella. Tavoitteena pitää olla, että  sekä oikeudenmukaisuus että kannustavuus lisääntyvät.

 

Lisätietoja: Olavi Ala-Nissilä, 040 532 6633.