Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä: ”Työn ja tekijän kohtaamiseen koko Suomessa on vastattava – Suomi ei pärjää Vapaavuorelaisella metropolipolitiikalla”

 

Viimeiset tiedot kuntien talous- ja väkilukukehityksestä kertovat, että pääkaupunkiseudun veto ja imu on oletettuakin voimakkaampaa. Samaan aikaan kun pääkaupunkiseudun kunnat tekevät isoa ylijäämää, Helsinki jopa 300 miljoonaa, maakunnissa tilanne on päinvastainen. Tampere, Turku, Salo, Kouvola ja monet pienemmät kunnat tekevät isoa alijäämää.

 

  • Väestökehitys kertoo, että väki pakkautuu pääkaupunkiseudulle liiankin nopeasti. Ikääntyvässä Suomessa pääkaupunki syö nyt monien seutujen ja maakuntienkin elinvoimaa. Suomen tärkeä vientiteollisuus ja tuotannollinen toiminta on kuitenkin enimmäkseen muualla mm. seutukaupungeissa, seuduilla ja maakuntakeskuksissa.  Puute osaavasta työvoimasta lisääntyy koko ajan ja siitä tulee yhä enenevissä määrin talouden kasvun este, Ala-Nissilä toteaa.

 

Ala-Nissilän mukaan Suomi voi menestyä vain kun koko maata ja sen liikenneyhteyksiä, koulutusmahdollisuuksia ja työllistämismahdollisuuksia kehitetään.

 

  • Maakuntakeskusten ja vielä vähemmän seutukaupunkien ei pidä juosta kokoomuslaisen pormestari Vapaavuoren ajattelun ja metropolipolitiikan perässä. Se on ollut virhe, Ala-Nissilä linjaa.

 

 

Ala-Nissilän mukaan erityisesti koulutuksen pitää verkottua koko maahan, niin ammatillisen koulutuksen kuin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojenkin osalta. Hän syyttää kokoomusta väärästä ajattelusta Turun diplomi-insinöörikoulutuksen osalta.

 

  • Turkuun ei saatu koneteknologian ja materiaaliteknologian diplomi-insinöörikoulutusta ja teknillistä tiedekuntaa, vaikka koko elinkeinoelämä sitä esitti. Tämä on hyvin tyypillinen esimerkki vääränlaisesta ajattelusta. Kokoomuksella on opetusministerin salkku ja ihmettelen, miksei päätöstä saatu aikaan. Korkeakoulut luovat osaamisen pohjan maakuntaan ja edellytykset yritysten kasvulle. Suomalaiset muuttavat huonosti työn perässä, eivätkä diplomi-insinöörit ole poikkeus. Tämä pitäisi hoitaa kuntoon pikimmiten, Ala-Nissilä linjaa.