Kauppalehden pääkirjoitus (20.12.) osuu ytimeen nostaessaan huolen suomalaisten yritysten omistajuudesta. Kotimaisen omistajuuden lisääminen on keskeinen ratkaistava ongelma, ei ulkomainen omistajuus sinällään. Ulkomaiset omistajat tuovat meille pääomia ja osaamista sekä verkostoja.

 

Jos emme onnistu omistajauuden vahvistamisessa, suomalaisia yrityksiä omistavat pääosin ulkomaalaiset omistajat. He voivat tulla joko idästä tai lännestä. Kun päätökset tehdään muualla, suomalaisten kannalta epävarmuus kasvaa. Pääomat, pääkonttorit ja työpaikat liikkuisivat sutjakkaasti rajojen yli. Tähän ei voisi kuin sopeutua.

 

Keskustan tavoitteena on, että yritykset voivat kasvaa kannattavasti Suomessa. Halumme vahvistaa kotimaista omistajuutta. Kotimainen omistaja on usein pitkäjänteisempi ja investoi todennäköisimmin Suomeen. Tämä puolestaan synnyttää uutta työtä.

 

Suomessa ei ole liikaa suuria omistajia. Ankkuriomistuksella on merkitystä niin pörssiyhtiöiden pääkonttorien sijainnin kuin omistusjärjestelyidenkin kannalta. Ankkuriomistajalla on tärkeä rooli, sillä siihen liittyy tavoitteellinen vallankäyttö. Ankkuriomistajuus korostuu erityisesti vaikeina aikoina. Valtion yksi rooli on toimia ankkuriomistajana. Työeläkeyhtiöt eivät ole tähän rooliin ole pääsääntöisesti olleet halukkaita. Kotitalouksien roolia omistajana on myös vahvistettava.

 

Nykyinen hallitus on tukenut monin tavoin omistajuutta. Olemme muun muassa keventäneet perintöverotusta ja tukeneet yritysten omistajanvaihdoksia. Osakesäästötilin luominen on yksi toimenpiteistä, joilla edistetään kotimaista omistajuutta ja helpotetaan kotitalouksien sijoittamista pörssiosakkeisiin.

 

Nämä toimet tarvitsevat jatkoa. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) esitys laaja-alaisesta ohjelmasta omistajuuden edistämiseksi on toteutettava ensi vaalikaudella. Suomi tarvitsee erilaisia omistajia. Kotitalouksia, perheyrityksiä, ulkomaalaisia sijoittajia, eläkeyhtiöitä ja valtiota. Omistamisella on väliä.

 

Olavi Ala-Nissilä

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja